Πέμπτη 10 Απριλίου 2014


Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού και του διακεκριμένου νομικού κ. Πάνου Ζυγούρη, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο  σεμινάριο του Η΄ Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του Ο.Π.Σ.Α, την Tετάρτη  9 Απριλίου, με θέμα: «Η θέση της κεντρικής διοίκησης μετά την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης”»



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, στην Ηλιούπολη, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, διαφόρων επιστημονικών χώρων και πολλών πολιτών που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στους μηχανισμούς της αυτοδιοίκησης και τα προβλήματά της.
         Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης,
ο οποίος μετά το καλωσόρισμα των παρισταμένων  και για να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας  στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε επικαλέστηκε τα λόγια του Μαρκούζε: « Μοναδική ελπίδα της κοινωνίας είναι η ενεργοποίηση όσων έχουν χάσει κάθε ελπίδα».
         Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Στρεβλώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄Βαθμού από την εφαρμογή του Νόμου “Καλλικράτης”» ανέπτυξε o κ. Πάνος Ζυγούρης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος ΚΕΔΕ.
        Όπως επεσήμανε ο κ. Ζυγούρης, ήταν υπαρκτή η ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να κατοχυρωθεί η διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να της εκχωρηθούν σημαντικές αρμοδιότητες που δεν υπήρχαν πριν. Δυστυχώς όμως  δεν έλειψαν οι στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη,  οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν προς όφελος του πολίτη. «Για παράδειγμα ο Συνήγορος του Δημότη & η μη λειτουργία πολλών από τις επιτροπές που θεσπίστηκαν αλλά ουδέποτε  εφαρμόστηκαν» τόνισε ο κ. Ζυγούρης.

          «Μεταρρύθμιση χωρίς τους κατάλληλους πόρους και μέσα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και σαφείς αρμοδιότητες δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, στην εισήγησή του με θέμα «Η θέση της Κεντρικής Διοίκησης & των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, η περικοπή των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση κατά τη μετάβαση από το πρόγραμμα “Καποδίστριας” στο πρόγραμμα “Καλλικράτης” άγγιξε το 67%, ενώ οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος εκχωρήθηκαν για ν’ αποφευχθούν ευθύνες και όχι για ουσιαστικούς λόγους.  
Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από την κυρία Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο, επικοινωνιολόγο, δημοσιογράφο και τον κ. Παύλο Καμάρα, πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιωάννης Σακελαρίου, Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Γεώργιος Κούρτης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.,  ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων κ.κ. Χριστίνα Λέλου και Νικόλαος Μπασέας, ο κ. Χρήστος Πάλλης, π. Δήμαρχος Μεθάνων και νυν  Πρόεδρος  ΕΟΤ, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης, π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Τάκης Ευσταθιάδης, π.Δήμαρχος Αργυρούπολης και π. Νομάρχης Αθηνών,  η κυρία Ελένη Καντζέλη, αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Ιωάννης  Φίλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπροσωπεία της Σιβιτανιδείου Σχολής με επικεφαλής  τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοτονιά και πολλοί αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού.
Η εκκλησία πάντα παρούσα, στο παρελθόν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο, και στην χθεσινή εκδήλωση με τους Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιο Χαμαράκη και π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο.
Έντονα αισθητή ήταν και  η παρουσία των  νέων,  οι οποίοι παρακολουθούν τις ομιλίες του ΟΠΣΑ και δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Αυτοδιοίκηση.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Χρονόπουλος, στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών και π. Αντινομάρχης Αθηνών, ενώ παρουσιάστρια ήταν η κυρία Άννα Παπαϊακώβου , δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ.
        

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr  και στο τηλ. 210 9922301.


Για τις αγορές σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 πηγηπηγηπηγη

ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ












































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης