Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013



ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΕΠΦ - ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ»


«Πεδίο μάχης» για τις 40 ακατάλληλες και 19 επικίνδυνες παραλίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής



Εντονη διαμάχη για την αξιοπιστία μέτρησης των θαλάσσιων υδάτων έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, με τον πρώτο φορέα να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των «Γαλάζιων Σημαιών» του 2013 για τις παραλίες της Αττικής, χαρακτηρίζοντας ορισμένες εξ αυτών από ακατάλληλες έως και επικίνδυνες για κολύμβηση. Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών σε ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά από την πολιτεία «να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαδικασία της χορήγησης των 'Γαλάζιων Σημαιών', που εξυπηρετούν μόνο εμπορικούς σκοπούς και όχι κοινωνικούς», ανακηρύσσοντας σε δική του εργαστηριακή μέτρηση 40 συνολικά ακατάλληλες και 19 επικίνδυνες παραλίες στην Αττική. Μάλιστα, όπως επικαλείται, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε 217 παραλίες το 68,66% (συνολικά οι 149) χαρακτηρίζονται κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και το 31,34% ακατάλληλες.
Ενώ, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, στις ακτές που κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση καθώς βάσει των ελέγχων δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι σε ποσοστό 20,69%, οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,63%, η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 40,9% και στην περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο χαρακτηρίζονται ακατάλληλες οι παραλίες σε ποσοστό 11,9%. Στην ανατολική Αττική, από τον Σχινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 9,76% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν, ενώ στη δυτική Αττική, από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 55,56%.

Χαρτογράφηση
Τα στοιχεία ανάλυσης του ΠΑΚΟΕ κατόπιν επεξεργασίας αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αποτυπώνοντας στη σχετική ιστοσελίδα www.cleanbeaches.gr, τις πολύ καθαρές έως... επικίνδυνες παραλίες της Αττικής, με υπόβαθρο ένα χάρτη Google. Η αντίδραση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης ήταν άμεση, καθώς σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η ιστοσελίδα περιέχει κινδυνολογίες για απειλές κατά της υγείας, οι οποίες όμως δεν είναι κατάλληλα τεκμηριωμένες, όπως επιβάλλεται για ένα τόσο σοβαρό θέμα», υπογραμμίζοντας πως «εκδότης της ιστοσελίδας είναι το ΠΑΚΟΕ».
«Πεδίο μάχης» για τις 40 ακατάλληλες και 19 επικίνδυνες παραλίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Ωστόσο, ο φερόμενος διαχειριστής της ιστοσελίδας Γιώργος Εγγλέζος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «ΗτΣ» αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών ως προς τον σχεδιασμό ή την ανάρτηση, επισημαίνοντας πως «ασχολούμαι επαγγελματικά με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας χρησιμοποίησα τα open data, μιας δημόσιας ενέργειας», συμπληρώνοντας πως «έχοντας υπόψη μου τα στοιχεία μελέτης του ΠΑΚΟΕ και επειδή το αρχείο απεικόνισης που είχαν φτιάξει δεν ήταν χρηστικό, αποφάσισα να αναπτύξω τη δική μου ιστοσελίδα. Ενώ, σε δεύτερη φάση σχεδιάζω και την ανάρτηση των στοιχείων που αφορούν τις Γαλάζιες Σημαίες».
Ανάμεσα στις ακτές που εμφανίζονται στον υπόψη χάρτη, περιλαμβάνονται και ορισμένες που είναι βραβευμένες από το διεθνές Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης «Γαλάζιες Σημαίες», του οποίου εθνικός χειριστής για την Ελλάδα είναι από το 1992 η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Χειριστή FEE, Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Οι έλεγχοι γίνονται κάθε μήνα (με χρονική απόσταση όχι μεγαλύτερη από 30 μέρες) σε όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
«Πεδίο μάχης» για τις 40 ακατάλληλες και 19 επικίνδυνες παραλίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Επίσημα αποτελέσματα
«Μετά τον έλεγχο των αποτελεσμάτων από την ΕΓΥ, αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα της www.bathingwaterprofiles.gr καθώς και στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προσβάσιμα στον καθένα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα μόνα επίσημα, επιστημονικά κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα από την Ε.Ε.» όπως επισημαίνει στην «ΗτΣ» η Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», υπογραμμίζοντας πως «Δεν ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες έχουν ληφθεί τα δείγματα του ΠΑΚΟΕ, δεν αναφέρονται ημερομηνίες. Θα άξιζε να διερευνηθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων και οι στόχοι που εξυπηρετούν τους συντάκτες τους. Η μεγαλύτερη ζημιά προέρχεται από την καταστροφολογική παραπληροφόρηση του κοινού. Η υπόψη ιστοσελίδα βλάπτει ευθέως τους διαχειριστές βραβευμένων ακτών που χαρακτηρίζονται από αυτήν ως 'επικίνδυνες', ενώ διαθέτουν την επίσημη πιστοποίηση ποιότητας και μάλιστα σε ορίζοντα προηγούμενης τετραετίας».
«Πεδίο μάχης» για τις 40 ακατάλληλες και 19 επικίνδυνες παραλίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Αστήρικτες κατηγορίες
Ταυτόχρονα, ένα σημείο αιχμής σύμφωνα με την ΕΕΠΦ αποτελεί «το Δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ στο οποίο παραπέμπει η ιστοσελίδα, απ' όπου ο εκδότης ζητά, με τρόπο παραπλανητικό και ατεκμηρίωτο να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαδικασία της χορήγησης των 'γαλάζιων σημαιών' που εξυπηρετούν μόνο εμπορικούς σκοπούς και όχι κοινωνικούς. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ΜΚΟ, είναι ανοικτή σε κάθε έλεγχο και σε αυτή την περίπτωση. Η διαδικασία επιβάλλεται διεθνώς και υπόκειται στον έλεγχο της Εθνικής και της Διεθνούς Επιτροπής Κρίσεων. Εξάλλου, η διαρκής αναγνώριση των 'Γαλάζιων Σημαιών' από τη συμμετοχή εκατοντάδων διαχειριστών ακτών, Δήμων και ξενοδοχείων, αντικρούει ευθέως και αυτή την ψευδέστατη επίκληση» καταλήγοντας πως «είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ διά της ΕΓΥ να αντικρούσει τις αστήρικτες κατηγορίες του εκδότη της ιστοσελίδας, αντιδρώντας ως οφείλει στην παραπληροφόρηση του κοινού».
    Στην περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο χαρακτηρίζονται ακατάλληλες οι παραλίες σε ποσοστό 11,9%
    Ακατάλληλη χαρακτηρίζεται η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 40,9%

Πηγή: AlfaVita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΣΦΥΓΜΟ




Οι Ειδήσεις της Ημέρας από την εφημερίδα Σφυγμός ....Συνεχείς ενημέρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ .....ΣΦΥΓΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Από το Blogger.

Followers

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» ανοίγει τα φτερά του και μας υποδέχεται όλους...

Στηρίζουμε, δείχνουμε την αγάπη μας, επιλέγοντας από την πλούσια γκάμα γιορτινών δώρων   απ’   το σχολείο μας    Σε μια χρονιά με πρωτόγνωρε...

ΣΦΥΓΜΟΣ TV ...Εταιρεία ΜΜΕ...δημοσιογραφικής κάλυψης